جایگاه مقابل برندها | تحلیل رقابت تپسی و اسنپ
آیا تجربه ی سپری کردن دوران آماده سازی برای حضور در یک مسابقه یا آزمون را داشته اید ؟
زمانی که شما برای آزمونی مانند کنکور کارشناسی ارشد آماده میشوید ، با تعدادی رقیب روبرو هستید که نیاز هست در نهایت نسبت به آن ها عملکرد بهتری داشته باشید ، در صورتی که سطح دانشگاهی که الان در آن تحصیل میکنید نسبت به دیگر دانشگاه ها پایین تر باشد ، از همان ابتدا یک واقعیت را میدانید که نیاز به تلاش بیشتری دارید چون احتملا سطح آمادگی رقبا و منابعی که در اختیار داشته اند از شما بهتر بوده است ، با خودتان صادق هستید و با پذیرفتن جایگاه و شرایطی که دارید و شناختی که از دیگر شرکت کنندگان بدست آورده اید ، تلاش بیشتر نسبت به آن ها را راه حل میدانید .
اما در نگاه دیگر در صورتی که شما به این نگرش برسید که سطح شما و دیگران تفاوتی ندارد و منابع مشابه است و در حال حاضر با بیان اینکه من هم میتوانم با این شرایط در آزمون اول باشم و نیاز به تلاش بیشتری نیست ، خود را با مشکلات بزرگی روبرو میکنید .
در کسب و کار و فضای جایگاه سازی برند ها نیز ما شاهد چنین برداشت های اشتباهی هستیم ، برند ها بدون توجه به جایگاه دیگر رقبا و جایگاه فعلی شان ، از آن چیزی صحبت میکنند که نیستند J برای مثال : ما بزرگترین فروشگاه اینترنتی ایران هستیم ، ما پرطرفدارترین فست فود تهران هستیم ، ما اولین تاکسی اینترنتی ایران هستیم .
اگر ماکسیم ادعا کند که اولین و بزرگترین تاکسی اینترنتی ایران هست آیا برای شما قابل قبول است ؟ ماکسیم بدون توجه به جایگاه اول برند اسنپ در نردبان تاکسی های اینترنتی ایران، نمیتواند از چنین جایگاهی صحبت کند .
پیشنهاد میکنم مقاله ی
انتخاب چندم مشتری هستید را
حتما مطالعه کنید
همانطور که بامیلو با بیان ِ داشتن اولین جایگاه فروشگاه اینترنتی ایران ، موفق نبود دیگر برند ها نیز بدون توجه به نردبان محصول در ذهن مخاطب نمیتوانند برای خود جایگاه بسازند .
اما در صورتی که شما اولین نیستید ، میتوانید نخستین برندی باشید که در جایگاه دوم این نردبان در ذهن مخاطب قرار میگیرید ، ما در جایگاه سازی به آن بدست آوردن جایگاه مقابل میگوییم .جایگاه مقابل اغلب به موقعیت یک برند در مقابل برند دیگر در همان بازار یا صنعت اشاره دارد، بخصوص که ما به عنوان برند دوم بازار قصد داریم خود را به برند اول مرتبط کنیم و با ایجاد موقعیتی متمایز در ذهن مصرف کنندگان تلاش کنیم تا جایگاه جدید را تثبیت کنیم .
برای مثال خودروهای کوچک فولکس واگن با شعار کوچک بیندیشید در مقابل جایگاه اول رقیب ، ارائه شد .
در ایجاد جایگاه مقابل ، جایگاه برند رقیب را به درستی میشناسید و آن را میپذیرید و میتوان برای تثبیت جایگاه دوم خود تلاش کرد و از بیان دوم بودن خجالت نکشید .
تپسی در رقابت با اسنپ :
با توجه به جایگاه اول برند اسنپ در نردبان تاکسی اینترنتی ایران ، استراتژی تپسی در جایگاه سازی ، نباید با حمله های مداوم به جایگاه اول اسنپ باشد ، بلکه تپسی میتواند به منظور ایجاد و تثبیت جایگاه مقابل ، خود را به اسنپ قلاب کند و به جای پنهان کردن دوم بودن برندش ، آن را صادقانه بیان کند .
تپسی با شناخت مهم ترین خواسته های مشتریان مثل قیمت پایین تر در هر سفر ، کیفیت ماشین ، میزان دسترسی به راننده و … و با چالش کشیدن مهمترین نقاط قوت اسنپ میتواند وعده های برند مناسبی را خلق کند و آن را در تبلیغات ارائه دهد .
برای مثال ، ما میدانیم که دوم هستیم به همین دلیل بیشتر تلاش میکنیم یا در پیامی دیگر ، دلیل اینکه تپسی رو انتخاب میکنید سخت کوش تر بودن ماست چون ما دومیم .
در این سناریو ،تپسی با اتخاذ جایگاه مقابل و با بیان ضعف خود در نداشتن جایگاه اول بازار ، صداقت را ابزار جلب توجه میداند و میتواند پیام های مناسبی در راستای سخت کوش تر بودن ارائه دهد ، پیام تپسی تاکید بر تمایل آن ها به ارائه ی خدمات بهتر (نسبت به برند اول بازار ) با تلاش بیشتر است و همچنین به چالش کشیدن مهم ترین نقاط قوت رقیب و اشاره به اینکه اسنپ بر موفقیت های خود تکیه دارد و در حال توسعه ی بازار خدمات است و به میزان تپسی برای ارتقای کیفیت تجربه ی مشتری تلاش نمیکند. ( در صورتی که تپسی بتواند به وعده ای که میدهد عمل کند )
برای مثال تپسی نمیتونه تورو خیلی منتظر بذاره
تپسی نمیتونه به راننده هاش بی توجه باشه
تپسی نمیتونه در گرمای تابستون کولر روشن نکنه
تپسی نمیتونه ماشین هاش کثیف باشه
در تحلیلی دیگر افراد تمایل به حمایت از اشخاص ، گروه ها ، تیم ها ، برندهای شایسته اما ضعیف تر دارند ، برای مثال در بازی جام جهانی الجزایر و آلمان ، مراکش و پرتغال ، شما طرفدار کدام تیم بودین ؟
انسان ها می توانند تمایل طبیعی داشته باشند که بخواهند به کسانی که ضعیف تر تلقی می شوند کمک کنند، این را می توان در واکنش های ما به نوزادان، حیوانات و افرادی که ضعیف تر هستند نیز مشاهده کرد و یا طبق مثالی که اشاره کردم از ضعیف شایسته حمایت کنند. علاوه بر این، برخی تحقیقات نشان میدهد که ما ممکن است به گونهای تکامل یافتهایم که پاسخی همدلانه به ضعیف تلاشگر داشته باشیم، زیرا برای بقا در جوامع کوچک و فشرده مفید است. با این حال، توجه به این نکته مهم است که این یک تعمیم است و تجربیات و دیدگاههای فردی ممکن است متفاوت باشد.
با بیان اینکه جایگاه دوم را در بازار داریم ، به مخاطب صادقانه اعلام میکنیم که تنها راه بقای ما ، تلاش بیشتر است و این تلاش بیشتر در نهایت خلق تجربه ی مناسبتری را برای شما خواهد داشت و افراد در صورت پذیرش وعده ی ما ، گاهی ترجیح میدهند که برند شایسته اما ضعیف تر در جایگاه را انتخاب کنند .
همچنین در استراتژی جایگاه مقابل ، نیاز هست آغاز گر یک ارزیابی ذهنی برای مشتری باشیم که آیا لزوما همیشه بزرگترین یا اولین ، بهترین هم هست ؟
برای مثال آیا اسنپ از تپسی بهتر هست ؟ یا هاکوپیان از گراد بهتر هست ؟
خیر لزوما بزرگترین ها یا اولین ها همیشه بهترین نیستند و پس از مدتی تجربه ی مشتری در تعامل با بزرگترین ها ، به دلایل متفاوتی بدتر خواهد شد ، اما در صورتی که ما در بازار دوم باشیم نمیتوانیم برای بهتر شدن نجنگیم چون مهم ترین اولویت ما برای ادامه دادن هست .
هر قدرتی میتواند یک ضعف داشته باشد و هر ضعیفی یک قدرت به همراه داشته باشد ، رهبر بازار بودن و جایگاه اول بازار میتواند با تهدید کاهش رضایت مشتری بدلیل کاهش کیفیت خدمات رسانی روبرو شود و برند دوم بودن از کار سخت تر برای کسب محبوبیت در میان مدت یا بلندمدت استفاده کند ، گاهی نیاز نیست به جایگاه اول دائما حمله کنید فقط کافیست ضعف خود در دوم بودن را بپذیرید و نقاط قوت برند اول را ، گهگاهی به چالش بکشید .
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
چطور فضاهای خالی بازار را پیدا کنیم (+ بررسی برند هاکوپیان )
چطور به اقدام رقبا پاسخ بدهیم ؟ | الگوهای واکنشی رقبا
رفتار پیشرو ها در بازار | چرا اسنپ فود باید از رقیب جدید استقبال کند ؟
نردبان برند ها در ذهن مشتری | انتخاب چندم مشتری هستین ؟
اولین برند در ذهن مشتری باشید
برندهای اختصاصی چطور محبوب تر میشوند؟
دوره های آموزشی مرتبط
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
هیچ رقابتی باهم ندارن فقط سر جیب راننده شرط بستن هر کس با کرایه کمتر مسافر از جیب راننده جابه جا کنه فقط همین دزدی از جیب راننده حق کمیسیون اندازه دریافتی راننده هستش بدون اینکه ۳۰۰ملیون پولشان کف خیابان حرکت کنه وجان خودشان هم درخطر نیست پشت میز هستن برده داری نوین مرگ بر ابداع کننده هر دواینها مسعولیت مسافری را هم که کرایه پرداخت نمیکنه بعهده نمیگیرن میگن یقه طرف میگرفتی بخاطر ۱۰۰تومان لحظه اول کمیسیون کم میکنن تف به شرفتون
اسنپ و تپسی فقط به فکر استثمار راننده هایی هستند که از سر اجبار بیکاری به آنها و مسافرها کولی میدهند بدون هیچ امنیتی و هیچ فریاد رسی و فطعا ظلم پایدار نمیماند و همه ظالمان نابود میشوند و روزی خواهد رسید که همه دریافت و پرداختها به دلار خواهد بود در محیط اوبر کیلومتری یک دلار نه مفت بری کیلومتری دو هزارتومان بیگاری بی معنی زیر خط فقر انگار نه انگار که ما راننده ها آدم هستیم قبول ندارین فقط یک هفته روزی ۸ ساعت بنشینید پشت فرمان